Hyrbil på utlandssemestern

juli 25, 2014 09:41 by kent

Att hyra bil på utlandssemestern kan ofta vara ett bra och smidigt alternativ till att bila hela vägen. Genom att ta flyget istället och sedan hyra bil, gör att du kommer fram snabbare och samtidigt är rörlig på ditt resmål. Dock kan det finnas en del saker att tänka på då det inte alltid fungerar likadant som i Sverige. Den vanligaste orsaken att hyra bil i utlandet är i samband med semesterresor, då detta ger oss möjligheten att få ut mer av semestern och platsen vi befinner oss på. Inte ovanligt rör det sig om att korsa hela länder, och då kan ju naturligt sett en hyrbil komma till hands.

Till en början skall tänka på när man vill hyra en bil i utlandet är att åldern för att hyra bil kan variera, alternativt att man haft körkort i ett visst antal år. Personer under 21 år brukar generellt ha svårt att få tag på en hyrbil utomlands. Vissa länder och uthyrningsfirmor har också regler vad gäller maximal ålder, som tex. i Storbritannien. Standard är dock att man alltid måste haft körkort i minst ett års tid. Ibland kan också ställas krav på ett internationellt körkort som ett komplement till det ordinarie körkort. Detta är till för om trafikpoliser skulle ha svårigheter att tyda ditt vanliga körkort. Detta kan behövas om man exempelvis skall hyra bil i Sydamerika, Asien eller Afrika, så kom ihåg att ordna ett innan du skall hyra bil i dessa världsdelar. I Europa och USA är dock detta vanligtvis inte nödvändigt.

Vid bokning av hyrbil utomlands, så är det smidigast att boka via ett internationellt hyrbilsföretag. Detta då man, förutom att få med sig grundläggande försäkringar och nödvändig service, också får med lokala skatter. Dessutom har en internationell uthyrare ofta en mängd service-stationer för sina bilar i många olika länder. Att hyra bil av en lokal uthyrare kan vara billigare (särskilt om det finns många uthyrare på orten), men då är punkterna ovan lite mer osäkra, och bilarna är i regel inte av samma standard.

Även vad gäller försäkringar, så innebär större firmor en större trygghet. Vad som gäller framgår i regel på dess respektive hemsidor/bokningssajter. Hyr du av en lokal uthyrare bör du kolla upp om motsvarande försäkringar återfinns. Det är också viktigt att ta reda på i de fall inte försäkringarna gäller! Tex. vid vilt-skador osv. Eventuella tilläggsförsäkringar kan då vara nödvändiga så att man inte riskerar att krävas på ett belopp som i värsta fall kan bli mycket stort.

Personlig olycksfallsförsäkring (PAI) kan vara nödvändig som tillval om din ordinarie olycksfallsförsäkring inte gäller vid biluthyrning i utlandet. Bagageförsäkring är dock i regel ej nödvändigt då din ordinarie hemförsäkring täcker detta. Är man utanför Sverige i mer än 45 dagar, så skall man också tänka på att man vanligtvis måste göra ett tillägg för hemförsäkringen, om inte denna skall förlora i skydd.

En annan sak att ha i åtanke är eventuella begränsningar i rörlighet. En del uthyrningsfirmor låter en inte köra över eller korsa andra länder eller stater (tex. om det är inom USA).

Ibland om du reser charter eller bokar ett flyg, kan kampanjer med resebyråer om du bokar hyrbil i samband med resan. Flygstolar.se är ett exempel på ett företag där man kan boka flyg, hotell och hyrbil på en och samma gång till ett fördelaktigt pris. Vad man bör ha i åtanke är att extra avgifter för hämtning av hyrbil på exempelvis flygplats (”airport-sub-charge”) kan tillkomma. Detsamma gäller vid hämtning på ett ställe och lämning på ett annat (”drop-fee” eller ”one-way-fee”).


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tags: hyrbil
Categories: Bilar | utomlands
Actions: E-mail | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Comments

Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live preview

juni 23. 2018 19:21